Prevention programme for eating disturbances in adolescents. is their effect on body image maintained at 30 months later?

We assessed changes in the body image of Spanish adolescents who participated in a programme aimed at preventing disordered eating, with a 30-month follow-up. 254 girls and 189 boys aged 12–14 were assigned to a control group (n = 201) or one of two possible experimental conditions: media literacy programme (ML, n = 143) and media literacy plus nutrition awareness programme (ML + NUT, n = 99). Body image was assessed with the Body Image Questionnaire (Qüestionari d’Imatge Corporal; QÜIC). Pre-test, post-test, 7- and 30-month follow-up measurements were taken. Linear model analyses were carried out with a 2 × 3 × 3 ANOVA (sex × group × phase), adjusted by the baseline level. At 30-month follow-up, ML and ML + NUT participants showed fewer body problems and more body satisfaction than the control group. There is a need for prevention programmes addressing eating and body image disturbances that involve both boys and girls.