Kolmetoista vuotta ja kolme vanhentunutta Mediataitokoulua. Tässä pitkälti teknisessä blogikirjoituksessa tarkastellaan rehellisesti Mediataitokoulun tietä yksinkertaisesta verkkosivusta, massiivisten ja virhealtiiden jättiläisten kautta moderniksi ja responsiiviseksi maksuttomien mediakasvatusmateriaalien alustaksi.
Ensimmäinen Mediataitokoulu 2012-2015
Mediataitokoulu julkaistiin ensimmäisen kerran syksyllä 2012 sen jälkeen kun Valtion elokuvatarkastamosta tuli Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus. Ensimmäinen Mediataitokoulu toteutettiin sen rakentaneen mainosyhtiön toiveesta uudella Silverstripe julkaisujärjestelmällä. Sivusto oli tyylikäs, mutta sen päivittäminen oli tuskallista ja edellytti jatkuvaa yhteydenpitoa mainostoimistoon.
Toinen yritys 2015-2021
Tuskastuminen vaikeasti päivitettävään sivustoon, johti sivuston uudistukseen vuonna 2016. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksesta oli tässä vaiheessa tullut osa Kansallista audiovisuaalista instituuttia. Sivustouudistukseen ei kuitenkaan ollut käytettävissä määrärahoja, joten uudistus tehtiin talon sisältä löytyvällä osaamisella. Julkaisujärjestelmäksi valittiin Joomla, johon ostettiin JReviews lisäosa tehtäväpankin toteuttamista varten.
Uusi sivusto vastasi paremmin tarpeeseen ja oli sivustoista pitkäikäisin. Vuosien aikana Kansallisen audiovisuaalisen instituutin muut sivustot toteutettiin WordPress-julkaisujärjestelmällä ja Mediataitokoulu jäi ainoaksi muulla järjestelmällä toteutetuksi sivustoksi. Lopulta julkaisujärjestelmästä päätettiin luopua ja tilalle etsittiin WordPress ratkaisu.
Kolmas kerta toden sanoo? 2021-2023
Toinen uudistus tehtiin Mediataitokoulun käyttäjien ehdoilla. Sivuston käyteytyin sisältö oli Tehtäväpankki, joten tehtäväpankin sisällöt haluttiin nostaa keskiöön. Sivustouudistukseen ei tässäkään vaiheessa ollut määrärahoja, joten sivusto toteutettiin WordPressille ostetulla MasterStudy-lisäosalla, jonka englanninkielinen käyttöliittymä käännettiin suomeksi ja ruotsiksi.
Kummassakin uudistuksessa sivustouudistuksen hinta oli jäänyt alle 1000 euroon. Tuorein sivustouudistus tuli kuitenkin aiheuttamaan eniten harmaita hiuksia mediakasvatustiimillemme.
Yleisesti ottaen se että ohjelmiston kehittänyt taho julkaisee nopeaan tahtiin päivityksiä ohjelmistoonsa on hyvä asia. Mediataitokoulussa lähes viikottain julkaistut päivitykset aiheuttivat kuitenkin moninaisia ongelmia. Sivustolle ilmestyi yllättäen uusia toiminnallisuuksia, jotka jäivät ilman käännöstä. Sovelluskehittäjä muutti myös kaikkien hyvien käytäntöjen vastaisesti linkkien rakentumista, joka aiheutti jatkuvasti kadonneita sisältöjä. Mediataitokoulua pitkään käyttäneet ovatkin suurella todennäköisyydellä törmänneet tällaiseen ilmoitukseen:
Suurikokoinen ohjelmisto oli myös tuskallisen hidas ja ohjelmisto lopetti toiminnan kokonaan, jos siitä ei ollut asennettuna uusinta päivitystä. Onneksi sivustouudistusta varten löytyi lopulta hankerahoitusta ja kesällä 2023 kilpailutettiin Mediataitokoulun uudistus.
Nykyinen versio 2024 –
Nykyisen Mediataitokoulun uudistuksen on toteuttanut Trimedia Oy Mediataitokoulua varten räätälöidyillä ratkaisulla. Sivuston toiminnallisuuden pitäisi nyt pysyä muutumattomana (kop kop) seuraavat vuodet. Yhteistyö Trimedian kanssa on ollut helppoa ja uudistunutta Mediataitokoulua on ilo päivittää ja nopea käyttää. Materiaalien lajitteluun ja hakemiseen on kiinnitetty erityistä huomiota ja voit käyttää materiaalipankissa useita hakuehtoja samanaikaisesti.
Mediataitokoulua voi käyttää rekisteröitymättä, mutta rekisteröitymällä voit kerätä sisältöjä omaan muistilistaan ja jos edustat mediakasvatusta toteuttavaa järjestöä, voit myös lähettää materiaalejasi palveluun. Näet Mediataitokouluun lähettämiesi materiaalien käyttökerrat omalta sivultasi ja saat kerättyä ne helposti esimerkiksi toimintakertomukseen tai raportteihin.
Sivuston käyttöliittymä toimii kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palvelussa on lisäksi muilla kielillä tuotettuja materiaaleja, jotka löydät suomenkielisestä materiaalipankista.
Toivotamme sinulle intoa mediakasvatukseen vuodelle 2024 ja kiitämme, että olet matkannut tätä kuoppaista tietä kanssamme!
Terveisin,
Tommi Tossavainen
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti