Miten Mediataitoviikkoa voisi viettää nuorisotaloilla? Vantaalainen Havukosken nuorisotalo on ollut mukana aiemmilla Mediataitoviikoilla. Kysyimme heidän vastaavalta nuorisotyöntekijältä Riikka Helmiseltä, millaisia vinkkejä hänellä on mediataitojen kehittämiseen yhdessä nuorten kanssa.

"Mediataitoviikkoon löytyy loistavat materiaalit, joten yleensä toiminnan suunnittelu on käynnistynyt kahlaamalla läpi valmiita tehtäviä. Näiden pohjalta olen saanut osviittaa eri teemoista, joita nuorten kanssa voisi käsitellä. Prosessi on yleensä jatkunut niin, että olen esittänyt vaihtoehtoja nuorille, joista he ovat voineet valita. Viime keväänä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaharjoittelijamme suunnitteli Mediataitoviikon ohjelman yhdessä nuorten kanssa osana näyttöään.

Olemme hyödyntäneet muun muassa Mediataitoviikon lyhytelokuvia, joiden parissa on voinut viettää nuorten kanssa tee- tai kahvihetken ja samalla keskustella elokuvan teemoista. Nämä ovat toimineet pienten porukoiden kanssa hyvin. Toissa vuonna katsoimme Hetkiä netissä -lyhytelokuvan ja tänä vuonna Nettielämää-videon Seksiä mediassa, jotka molemmat herättivät paljon keskustelua nuorissa.

Mediataitoviikon kuvituskuvat ovat myös kätevä väline keskustelun herättämiseen. Niitä voi hyödyntää helposti tableteilla, jonka kanssa on helppo mennä nuorten pariin spontaanista juttelemaan aiheesta. Olemme hyödyntäneet kuvia myös Vantaan kaupungin Korso-Koivukylä-alueen Nutastopeissa, joissa teemme pienimuotoista tietotyötä alueemme yläkouluilla. Nyt syksyllä erään viikon aiheena oli netti ja media, jolloin keskustelua käytiin kuvien pohjalta.

Varhaisnuorten toiminnassa olemme painottaneet enemmän tekemistä, kuten omien pelien tai sarjakuvien tekemistä, kun taas nuorten kanssa olemme kokeneet toimiviksi enemmän keskusteluun painottuvat spontaanit ja kevyemmät tuokiot.

Nuorisotilamme kävijöitä on kiinnostanut juurikin mediassa esiintyvä seksi sekä nettikiusaaminen, jota olemme käsitelleet Netiketti-sarjakuvien avulla. Itseäni kiinnostaisi kovasti ensi keväänä pureutua enemmän nuorten kanssa mediakriittisyyteen, joka olisi tällä hetkellä hyvin ajankohtainen aihe. Katsotaan kuitenkin, mitä nuoret kyseiselle viikolle toivovat.

Nuorisotilojen toiminnassa on hyvä huomioida se, että kaikki toiminta on nuorille vapaaehtoista, joten siitä on hyvä saada tehtyä tarpeeksi mielenkiintoista, jotta nuoret saa innostettua mukaan. Mediataitoviikon monet tehtävät ovat ehkä enemmän kouluille suunnattuja, joten niitä kannattaa soveltaa omaan toimintaan sopivimmiksi. Tuokioiden pitää monesti olla lyhyempiä ja ytimekkäämpiä nuorisotilojen avoimessa toiminnassa."

Teksti on alun perin julkaistu joulukuun 2017 alussa ilmestyneessä, Mediataitoviikon osallistujille suunnatussa Mediataito 2018 -lehdessä. Mediataitoviikkoa vietetään 5.–11.2.2018, mukaan voi ilmoittautua tällä lomakkeella.

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.