Tänä keväänä olen vastannut useisiin Periscopea käsitelleisiin haastatteluihin. Periscope, kuten Whatsapp, Snapchat ja Instagram ennen sitä ovat nopeasti käyttäjäkuntaansa kasvattavia älypuhelinsovelluksia, jotka mahdollistavat uusia yhteydenpidon muotoja. Haastatteluista nostetaan usein otsikoksi vanhempien huoli uusien sovellusten turvallisuudesta, vaikka vanhemmat ovat vain harvoin uusien sovellusten ensimmäisiä käyttäjiä.

Hyvänä esimerkkinä nuorten ennakkoluulottomuudesta uusia sovelluksia kohtaan toimii juurikin tuo Periscope. Periscope on viime keväänä perustettu sovellus, jota käyttää kaikista suomalaisista vasta noin 1-2%. Kattavia tilastoja Periscopen käytöstä ei vielä ole saatavilla, mutta esimerkiksi Nytin tuoreen selvityksen mukaan (n = 558) alle 20-vuotiaista Periscopea käyttää joka kymmenes. Vaikka lapset ja nuoret ovat tällaisten tilastojenkin valossa uusien sovellusten ensimmäisiä käyttäjiä, esittelee perinteinen media uudet sovellukset haastattelemalla aikuisia asiantuntijoita.

Lasten ja nuorten asiantuntijuuden ohittamisessa ei ole mitään uutta. Internet on kuitenkin muuttamassa tätä vuosisataista valta-asetelmaa ja tubettajat, bloggaajat ja skooppaajat siirtävät sisällöillään ja seuraajillaan valtaa perinteiseltä medialta nuoremmalle sukupolvelle.

Vallan siirtyessä organisaatioilta yksilölle joudumme jokainen miettimään tarkemmin sanojamme ja tekojamme. Satojatuhansia seuraajia tavoittava vloggaaja on samanaikaisesti toimittaja, kuvaaja ja päätoimittaja. Sillä mitä vloggaaja päättää sanoa voi olla vaikutusta tuhansien ihmisten elämään. Siksi on tärkeää pysähtyä pohtimaan mihin seuraajien tuomaa valtaansa käyttää, sillä Mediataitoviikon tämän vuotisen teeman sanoin:

Parempi netti virtaa meistä!

Hämähäkkimiehestäkin tutun sanonnan mukaan “valta tuo mukanaan vastuuta”. Kasvattaaksemme vastuullisia vallankäyttäjiä emme voi keskittyä päätöksenteossa ainoastaan turvallisuuden parantamiseen. Mikäli emme katso kokonaisuutta ja myös mahdollisuuksia, saatamme vahingoittaa niiden ryhmien oikeuksia, joita emme ole pyytäneet mukaan keskusteluun ja jotka eivät saa tilaa mediassa - kuten esimerkiksi lapset, nuoret ja turvapaikanhakijat.

Peter Parker - Spiderman - Power and Responsibility Quote

Tämä kapeakatseisuus on nähtävissä esimerkiksi EU:n tietosuoja-asetuksen valmistelussa, jossa alle 16-vuotiaita pyritään suojelemaan asetuksella joka rajoittaa lasten henkilötietojen käsittelyä ilman vanhempien suostumusta. Käytännössä hyvää tarkoittava asetus voi pahimmillaan rajoittaa lasten ja nuorten sananvapautta. Tällä hetkellä helpoin tapa yrityksille välttää henkilötietojen keräämistä alle 16-vuotiailta on kieltää palveluiden ja sovellusten käyttö alle 16-vuotiailta. Päästäkseen nauttimaan ja hyödyntämään palveluita, nuori joutuisi tässä tilanteessa valehtelemaan ikänsä.

Mediankäytön alkaessa valheella emme kasvata vastuullisuuteen. Vastuullinen mediankäyttäjä tutustuu ennakkoluulottomasti median ja uusien sovellusten tarjoamiin mahdollisuuksiin ja selvittää (tarvittaessa aikuisen kanssa) niihin liittyvät riskit ja haitat vähentääkseen niitä omassa ja läheisten elämässä. Vastuullinen mediankäyttäjä harkitsee kirjoituksen, kuvan tai videon julkaisua, pohtii myös muiden näkökulmia aiheeseen ja muuttaa julkaisuaan tarvittaessa, ettei rajoita tai loukkaa toiminnallaan ja puheillaan muiden oikeuksia.

Tommi Tossavainen

Mediataidot eivät kehity itsestään iän myötä. Valmius vastuullisen mediankäytön oppimiseen edellyttää mahdollisuutta käyttää mediaa. Mediankäyttöön liittyy riskejä, mutta polkupyörääkään ei opi ajamaan ilman riskiä kaatumisesta. Jokainen horjahdus opettaa kuitenkin korjaamaan suuntaa ja parantaa tasapainoa. Samoin jokainen netissä kohdattu riski on mahdollisuus uuden oppimiseen, erityisesti jos kohdatuista asioista pääsee keskustelemaan avoimesti toisen ihmisen kanssa. Ensi viikolla vietettävä Mediataitoviikko tarjoaa erinomaisen tilaisuuden keskustella mediasta.

Hyvää Mediataitoviikoa toivottaen,
Tommi Tossavainen
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.