Användningen av YouTube-videor i undervisningen är en evighetsfråga. Det finns många videor på tjänsten som har gjorts i utbildningssyfte, men samtidigt förbjuder tjänstens egna användarvillkor att de visas offentligt. För vissa YouTube-videor kan tillstånd ha getts med ord eller genom en CC-licens (Creative Commons). Användningen av YouTube-videor i undervisningssyfte är föremål för en mängd olika tolkningar. KAVI ville uppdatera pedagoger i denna fråga och bad upphovsrättsorganisationen Kopiosto om vägledning.
Om det inte finns tillstånd att använda en YouTube-video kan videon användas för att åskådliggöra undervisning under vissa förutsättningar:
- Utbildningsaktiviteten är inte vinstdrivande
- Videon används endast för en begränsad publik eller i en säker e-lärandemiljö
- Videon används specifikt i syfte att illustrera det ämne som undervisas
- Korta klipp från en video får i princip visas
- Skärmdumpar kan tas av videon
- Korta eller begränsade videor, t.ex. utbildningsvideor, kan visas i sin helhet
- Videon ska vara tillgänglig i Finland, men publiceringsorten har ingen betydelse
En ändring av upphovsrättslagen som trädde i kraft förra året gör det möjligt att använda YouTube-videor i undervisningen friare. YouTube-videor kan alltså nu användas för att illustrera undervisning under vissa förutsättningar.
Användningen av verk för att illustrera undervisning kan inte begränsas genom avtal. Rätten att illustrera undervisning enligt upphovsrättslagen åsidosätter således villkoren för användning av tjänsterna.
Det innebär att videor på YouTube kan användas för att illustrera undervisning om villkoren för illustration uppfylls. Vilka är då dessa villkor?
För det första måste verken vara tillgängliga i Finland. Det spelar ingen roll var i världen videon publiceras. Katariina Selkee, jurist på Kopiosto, klargör de övriga villkoren:
Illustrationen av undervisningen gäller YouTube-videor för vilka det inte är lätt att få licens, eller licensen går inte alls att få.
YouTube-videor får endast användas för att illustrera undervisning utan vinstsyfte, dvs. läroanstalten eller utbildningsanordnaren får inte eftersträva ekonomisk vinning eller annan ekonomisk fördel. Användningen måste vara begränsad till en begränsad grupp människor eller i en säker e-lärandemiljö, dvs. användningen måste vara begränsad till den grupp som undervisningen är avsedd för. Användningen måste dessutom ske i det specifika syftet att illustrera det ämne som undervisas.
För att illustrera undervisningen är det möjligt att använda klipp eller t.ex. skärmdumpar från en YouTube-video. Å andra sidan är det i princip inte möjligt att visa en hel video för att illustrera en lektion, såvida det inte är en kort eller koncis video som kan betraktas som en helhet. Det kan till exempel handla om korta reklam-, undervisnings- och dokumentärfilmer.
Illustrationen av undervisningen gäller i princip inte musik, eftersom det finns ett brett utbud av licenser för användning av musik, till exempel från Teosto, Gramex och Musiikkiluvat.fi. Det är dock värt att komma ihåg att upphovsrättslagen tillåter framförande av musik för icke-vinstdrivande undervisningsändamål utan en separat musiklicens när musiken spelas för de närvarande eleverna, dvs. i en klassrumssituation. Musik finns att hitta online via olika streamingtjänster som YouTube eller Spotify. Både Spotify och YouTube har användarvillkor som anger att tjänsterna endast är avsedda för privat bruk, vilket innebär att lärare inte kan spela musik i en klassrumssituation från t.ex. sina egna YouTube- eller Spotify-konton. Rätten att spela musik kan alltså begränsas genom avtal, till skillnad från rätten att illustrera en lektion.
Upphovsrättsorganisationen Teosto konstaterar på sin webbplats att musik från Spotify och YouTube kan användas i undervisningssyfte om alla lyssnar på den på sin egen enhet.
Kopiraittila är en inspirerande och engagerande spelbaserad resurs för inlärning och undervisning om upphovsrätt producerad av Kopiosto. Kopiraittila har spelbaserat och pedagogiskt material för alla åldersgrupper och utbildningsnivåer. Kopiraittila är också en upphovsrättsguide där man hittar information om upphovsrätt och svar på vanliga frågor.
På sin YouTube-kanal erbjuder Kavi videor för barn och unga om olika teman inom mediekunskap. Videorna är korta och kan visas i sin helhet för att åskådliggöra undervisningen.
Text:
Katariina Selkee, jurist
Kopiosto
Mikko Löyttyniemi, chef för utbildning och kundrelationer
Kopiosto
Ella Airola, projektledare
Nationella audiovisuella institutet
Artikelfoto: iStock/FatCamera