Töissä pelialalla: Digitaalinen pelaaminen pelinkehittäjän työn näkökulmasta

”Töissä pelialalla” -videosarja esittelee viiden peliala-ammattilaisen kokemuksia omista koulutus- ja urapoluista sekä pelialalla työskentelystä.

Kuvasarja. Videosarjassa haastateltujen henkilökuvia ja kuva, jossa on teksti

”Töissä pelialalla” -videosarja esittelee viiden peliala-ammattilaisen kokemuksia omista koulutus- ja urapoluista sekä pelialalla työskentelystä. Videoiden kautta opiskelijat pääsevät katsomaan, miltä peliala ja digitaalinen pelaaminen näyttävät pelinkehittäjien näkökulmasta. Katsokaa 2-5 videota ja tehkää sen jälkeen tehtävät 1 ja 2. Tehtävät käsittelevät digitaalista pelaamista ja pelialalla työskentelyä videoihin pohjautuen. Tehtävissä esitettyihin kysymyksiin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia.

Tärkeintä on, että ne herättävät nuorissa ajatuksia ja keskustelua.

Videoista kolme on suomeksi ja kaksi englanniksi.

Digitaalinen pelaaminen ja pelialaan tutustuminen

 • Katsokaa ”Töissä pelialalla” -videosarjasta 2-5 videota. Pohtikaa pienryhmissä pelialalla työskentelyä seuraavien kysymysten avulla:

  1. Mitä yhteisiä kokemuksia videoissa esiintyvillä henkilöillä on pelialalle hakeutumisessa ja pääsemisessä? Miten heidän kokemukset poikkeavat toisistaan?
  2. Mitä erilaisia taitoja mielestäsi pelin tekeminen ja pelialalla työskentely voi vaatia? Missä näitä taitoja voi oppia?
  3. Miten videoissa puhutaan pelialasta, ammatista ja pelaamisesta? Mitä myönteisiä tai kielteisiä asioita henkilöt tuovat esiin? Jättävätkö he sanomatta jotain sinun mielestä olennaista?
 • Katsokaa ”Töissä pelialalla” -videosarjasta 2-5 videota. Pohtikaa pienryhmissä pelaamiseen liittyviä merkityksiä alla olevien kysymysten avulla.

  1. Pohtikaa, mitä taitoja olette itse oppineet pelaamisesta? Listatkaa pareittain tai pienryhmissä mahdollisimman monta taitoa viidessä minuutissa. Mikä ryhmä saa listattua eniten pelaamisesta opittuja taitoja?
  2. Mitä arvoja, asenteita ja näkökulmia pelit voivat sisältää? Onko sillä mitään väliä? Jos on, kenelle?
  3. Miksi pelifirmat tekevät pelejä? Mitä syitä ja motiiveja löydät? Arvioi, miten motiivit näkyvät peleissä?
  4. Onko mielestäsi pelintekijöillä ja pelifirmoilla vastuuta siitä, mitä pelit voivat pelaajalle aiheuttaa? Miksi?