Writing Captions as a Means of Blending Text Features and Digital Stories

This practitioner-focused article describes the process of blending scientific observation and journaling, writing captions as a means of creating text features, and integration of technology specifically digital storytelling. Second graders were taught four anchor mini lessons on observing nature using scientific skills, writing for a specific audience and purpose, taking digital photos, and writing factual captions to serve as narration for a class digital story. Activities were conducted within the class garden as a context for learning. The benefits of this approach to motivate reluctant writers, use technology in authentic ways, and deepen students' understanding of text features are also discussed.