Exploring ‘learning lives’: community, identity, literacy and meaning

Article

Authors
  • Erstad, O.
  • Gilje, Ø.
  • Sefton-Green, J.
  • Vasbø, K.
Year
Journal
This article explores the term ‘learning lives’ by reporting on three research projects conducted by members of the Oslo-based research group TransActions. By stressing the term ‘learning lives’ within a range of social ‘educational’ contexts, the article aims to look at learning within and across different learning sites exploring the positioning and repositioning of learner identity across these different ‘locations’. We emphasise how the individual learner relates to other people and objects, drawing on deeper trajectories or narratives of the self as it exists within and outside the immediate learning contexts. We pay attention to processes occurring between people which we find significant for the individual's identity, literacy and learning. By doing so we hope to make explicit the mobilisation of resources within and across specific contexts, in the ‘learning lives’ of Norwegian youngsters.