Students in a Teacher College of Education Develop Educational Programs and Activities Related To Intelligent Use of the Web: Cultivating New Knowledge

Students in a teacher training college in Israel have developed and taught curricula on the intelligent use of the Web. The educational programs were based on activities thematically related to the world of digital citizenship, such as the rights of the child and the Internet, identity theft, copyrights, freedom of expression and its limitations, etc. This study examines the characteristics, advantages and shortcomings of the educational approaches used by 180 students. Most of the students chose balanced approaches for developing and teaching curricula on the subject, relating both to the benefits and dangers of using the Web. Quite a few chose a negative critical approach focusing on the dangers and harmful effects of the Internet. A marginal minority chose a positive approach stressing only on the beneficial uses of the Web. In light of the analysis of the students' reflection questionnaires, it is able to identify those factors that assist and those that inhibit the teaching of the subject based on each of the approaches. In addition, recommendations were made for optimally adapting an approach for developing and teaching sub-topics of the curricula, which enhance the advantages and reduce the disadvantages of using web.