Media literacy and audiovisual languages: a case study from Belgium

This article examines the use of media in the construction of a “new” language for children. We studied how children acquire and use media literacy skills through their engagement in an educational art project. This media literacy project is rooted in the realm of audiovisual media, within which children's sound and visual worlds are the focus of inquiry. Using an ethnographic approach, we examined the engagement in the project of participating children, and we analyzed how they used this “new” discourse as a tool to express themselves. Our analysis focused on how the project was received by children, and on the potential for educational media art projects to stimulate media knowledge.