"You Must Learn": Promoting Hip-Hop Education

The article discusses the promotion of hip-hop education as an integral part of media literacy education in the U.S. It is said that teaching hip-hop as a music and culture of resistance can facilitate the development of critical consciousness in urban youth. According to the author, he learned that hip-hop can be used in classrooms to inspire youth to be agents of social and political change. The author relates his experience working with Midwestern high school English teacher named Craig Kegler who blended hip-hop and critical pedagogy in his classroom.