Critical Media Pedagogy: Lessons from the Thinking Television Project

This article examines the results of a 4-year long student-based media education project entitled "Thinking Television." This project focuses on interrogating the cultural terrain of contemporary television and developing an alternate vocabulary with attention paid to issues of multiculturalism and popular culture. Students in a media research class were simultaneously exposed to literature in critical/cultural studies and were asked to develop television show proposals. The findings from the "Thinking Television" project allow us to re-think issues of critical media literacy and television criticism. We raise questions about the limits of critical media literacy and those of identity formation in an information society These two concerns are then tied into our central concern which is of the disjunction between production and theory and the creation of alternate pedagogies of media education.