Engaging Middle Years Students: Literacy Projects That Matter

The article discusses literacy projects that can help engage young students. The author notes the attitudes of preservice teachers regarding whether to focus on student engagement or the teaching of basic skills in literacy instruction. She discusses how social factors can affect the academic achievement of adolescent students and discusses multiliteracies, forms of communication using different media such as computers and visual communication. She presents an example of a literacy project focusing on physical activity to illustrate how projects should engage students through the use of focus groups, mentoring and developing specific literacy skills such as vocabulary development and understanding of functional grammar.