The Muse Pixeliope: Digitalization and Media Literacy Education

Most media literacy programs fail to take into account the dramatic nature of digitalization, focusing on analog-native media such as the newspaper or digital-native media such as computers and overlooking the process through which these forms are blending and converging. Those trends and ideas include new digital aesthetics and new social effects caused by digitalization, both of which need to be taken into account in media literacy programs. The aesthetics of digitalization include pre purposing and repurposing content, virtual experiences sampling, interactivity, and manipulation. The new social effects include nonlinearity and content on demand. Digitalization will not immediately replace analog- and digital-oriented programs but needs to be considered as a part of thorough media literacy education.