Bringing the Outside in: One Teacher's Ride on the Anime Highway

This article presents information on the author's attempt to learn about anime, which is an art form that includes all the genres found in cinema or literature, from heroic epics and romance to science fiction and comedy. As with most literacy activities, anime has codes, conventions and tools that take on specific meanings when used by its devotees. The author's students demonstrated the pervasive influence this art form has on students. These out-of-school literacy practices opened the author's eyes to a world full of rich and complex communication strategies that far surpassed the linear expectations of print text often presented in the classroom.