Tehtävässä rerehdytään itselle läheisten nettisivustojen tai sovellusten käyttöehtoihin ja tutustutaan niiden tapoihin kerätä ja käyttää niille annettuja tietoja. Tehtävän tavoitteena on tutustua tietosuojaan konkreettisten esimerkkien kautta sekä parantaa mahdollisuuksia omaan elämänhallintaan netissä. Tehtävä liittyy Digisammon takojat –materiaalin Vaarallisilla vesillä – onko yksityisyys uhattuna? –kappaleeseen.
Toiminta:
1. Pyydä oppilaita tai ohjattavia valitsemaan heille tuttu ja käytössä oleva somepalvelu ja tarkastelkaa niiden käyttöehtoja. Jos tehtäviä tehdään ryhmissä tai pareittain, voidaan tarkastella sekä samoja että useita somepalveluita. Esitä oppilaille tai ohjattaville seuraavia käyttöehtoihin liittyviä kysymyksiä:
- Mitä tiedät entuudestaan sinulle tutun somepalvelun käyttöehdoista?
- Kuinka helposti käyttöehdot löytyivät?
- Löytyikö ehdoista joitakin yllätyksiä? Millaisia?
- Ovatko ehdot mielestäsi selkeät, vai liian vaikeaselkoiset? Olivatko ne saatavilla suomeksi tai ruotsiksi?
- Millaisia muutoksia tai parannuksia tekisit ehtoihin?
Voitte myös vertailla ja pisteyttää eri palvelujen käyttöehtoja. Kriteeristö voi olla esimerkiksi ”saatavuus/löydettävyys”, ”selkeys” ja ”ymmärrettävyys”.
2. Pyydä oppilaita tai ohjattavia etsimään nettilehden, pelisivuston tai sosiaalisen median palvelun rekisteriseloste. Tutkikaa selostetta ja pohtikaa yhdessä:
- Mitä tietoja verkkosivu kerää lukijoista?
- Mitä tietoja verkkosivu kerää ilman, että lukija itse aktiivisesti antaa tietojaan sivustolle? Mihin tietoja tarvitaan? Mitä näistä tiedoista haluat antaa nettisivustolle?
3. Keskustelkaa: kuinka tarkkoja olette yksityisyydestänne ja miten se näkyy netinkäytössä?