Tehtävässä pohditaan omaa toimintaa netissä ja kartoitetaan tietämystä etenkin henkilökohtaisten tietojen keräämisestä. Vahvistetaan kriittisyyttä ja oman elämän hallinnan taitoja. Tehtävä liittyy Digisammon takojat –materiaaliin.
1. Pyydä oppilaita tai ohjattavia listaamaan aluksi itsenäisesti mihin kaikkeen he käyttävät nettiä. Pyydä heitä tarkastelemaan listaa ja pohtimaan kaikkia niitä tapoja, joilla käytetyt laitteet, sivustot ja sovellukset saavat heistä tietoa. Anna oppilaiden tai ohjattavien tarkastella vastauksia ryhmässä ja pohtia yhdessä, millaisia tietoja kenestäkin on saatettu kerätä. Vinkki: Tehtävän purkamisen yhteydessä keskustelijat voivat tutustua australialaisen bloggarin listaukseen “What does Facebook know about you”, jossa on lueteltu asioita, joita Facebook voi päätellä käyttäjistään.
2. Esitä oppilaille tai ohjattaville seuraava ajatusleikki: Eletään vuotta 2030. Mieti, mitkä kaikki palvelut ja esineet voisivat keräävät tietoja sinusta tulevaisuudessa. Valitse jokin elämäntilanne tai tapahtuma, jossa luulet sinusta kerättyjen tietojen hyödyttävän sinua ja antavan lisäarvoa tai mukavuutta elämääsi. Piirrä kuva tai kerro tarina itsestäsi tuolla hetkellä.