The concept of “Media literacy” and an evaluation on the necessity of media literacy education in creating awareness towards turkish language.

In this study, the concept of Media Literacy has been elaborated. It is a new topic in the area of investigation in Turkey. Also, the need of it for developing awareness for Turkish language has been explained. The purpose to develop awareness for the true usage of the Turkish language in the Mass Media where we often witness misusages. The possible remedies are mentioned. In the research, “the investigation of documents” method has been used which is one of the qualitative research methods. The literature search has been done through local and global sources. Primarily, the Media Literacy concept has been elucidated, then, the global and local (in Turkey) practices of Media Literacy has been mentioned. The issue of “How should be the education of Media Literacy?” has been elaborated and the importance of Media Literacy for developing awareness towards Turkish language has been emphasized.