Using Blogs to Teach Strategies for Inquiry into the Construction of Lived and Text Worlds

This paper describes a teacher-researcher collaboration aimed at teaching students strategies for inquiry into the constructed nature of lived and text worlds – a pedagogical objective consistent with goals of media literacy. As an introduction to these strategies, students were asked to engage in a commonly used media literacy tool – a blog – to explore the socially and culturally constructed aspects of their own lived worlds. As students blogged, they were also asked to examine the represented worlds in a literary text – To Kill a Mockingbird (Lee 1960). Research discussed in this paper examines the specific affordances of blogs for helping students acquire these new strategies for critical inquiry.