Approaches to learning with media and media literacy education--trends and current situation in germany.

German approaches to media literacy education are concerned with the questions, how the variety of media can be used in a meaningful way for learning and teaching and what educational tasks result from the extensive use of media. Considering these questions there are various conceptual ideas, research and development projects as well as implementations into practice in the field of education and teacher training. The development and the current situation of approaches to media literacy education in Germany are described and discussed in the article. Thereby, the focus is on media literacy education in schools.