Ammattilaisia kehittämässä mediakasvatusta

Mediakasvatuksen kansalliset linjaukset päivitetään tänä vuonna. Tervetuloa osallistumaan valmistelutyöhön ja kertomaan näkemyksesi mediakasvatuksen tulevaisuudesta.

Mediakasvatusta on Suomessa toteutettu, kehitetty ja tutkittu vuosikymmenten ajan. Vuonna 2013 opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi hyvän medialukutaidon suuntaviivat vuosille 2013-2016. Maailma muuttuu jatkuvasti, joten on hyvä aina väliajoin pysähtyä yhdessä pohtimaan ja keskustelemaan siitä, millaisena mediakasvatuksen tulevaisuus näyttäytyy.

Mitä on syytä muuttaa ja mitä kannattaa säilyttää? Yhteiset suunnitelmat auttavat esimerkiksi hahmottamaan yhteisiä tavoitteita, yhteistyömahdollisuuksia sekä löytämään mahdollisia katveeseen jääneitä alueita.

Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi KAVIlle toimeksiannon valmistella mediakasvatuksen kansalliset linjaukset vuoden 2019 aikana. Emme tietenkään tee tätä työtä yksin, vaan uudet linjaukset valmistellaan poikkihallinnollisesti yhteistyössä mediakasvatusalan toimijoiden kanssa.

Mediakasvatuksen kenttä on laaja ja moninainen. Jotta voimme ottaa huomioon mahdollisimman hyvin eri näkökulmia huomioon jo valmisteluvaiheessa, julkaisemme avoimen verkkokyselyn, johon kuka tahansa yksityishenkilö tai organisaation edustaja on tervetullut vastaamaan ja kertomaan oman näkemyksensä.

Kyselyn löydät osoitteesta: https://fi.surveymonkey.com/r/mediakasvatus2019

Kyselyyn vastaaminen voi viedä aikaa ja sen kysymyksiä voi pohtia omassa organisaatiossa myös yhdessä. Ennen vastaamista varsinaiseen kyselyyn kannattaakin ladata erillinen word-tiedosto, johon vastaukset voi kirjoittaa valmiiksi jo etukäteen ja kopioida ne sitten varsinaiseen kyselyyn. Kyselyyn voi vastata 14.3. saakka.

Kyselyn vastauksia hyödynnetään linjausten valmistelussa sekä pohjana tuleville suunnittelutapaamisille. Kevään aikana järjestämme avoimia tapaamisia eri paikkakunnilla sekä yhden verkossa. Linjausluonnos julkaistaan avoimesti kommentoitavaksi syksyllä. Valmiit mediakasvatuksen kansalliset linjaukset julkaistaan loppuvuodesta 2019. Linjausten uudistamisesta päivitetään tietoa KAVIn sivuille.

Tervetuloa mukaan suunnittelemaan mediakasvatusta yhdessä!

Lauri Palsa
Projektitutkija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja:
Kansallisten mediakasvatuslinjausten valmistelu

P.S. Pysyt ajantasalla myös seuraamalla Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön sosiaalisen median tilejä Facebookissa ja Twitterissä.

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.