Adaptive Remediation and the Facilitation of Transfer in Multiliteracy Center Contexts

This essay considers the question of transfer in relation to processes of remediation. In particular, we explore the interrelationships between transfer and new media in multiliteracy center contexts. Drawing on a case study of an undergraduate student named Sophie, we offer a multidimensional approach called adaptive remediation that helps composers develop meta-awareness about how they might use and reshape prior composing knowledge and available semiotic resources in ways to suit media affordances and their rhetorical objectives in processes of remediation. Specifically, we propose four dimensions of adaptive remediation, including charting, inventorying, coordinating, and literacy linking. Our hope is that adaptive remediation will prepare multiliteracy center directors and consultants to help students transfer knowledge across media and, in the process, make rhetorically sound decisions about how to adapt and reuse literacies, skills, and ideas in a variety of contexts.