Viime aikoina on julkisuudessa keskusteltu paljon erilaisten mediataitojen tarpeesta. Keskustelussa ovat nousseet esiin esimerkiksi “vaihtoehtoiset faktat”, valeuutiset ja niiden tunnistaminen sekä vihapuhe ja sen vastustaminen. Aiheet ovat nousseet esiin myös viimeisimmissä koulutusalan tapahtumissa, joihin olemme osallistuneet.

Helsingin Educa-messuilla ja Oulun OPI-päivillä olemme opettajien ja muiden kasvattajien kanssa käyneet monia mielenkiintoisia keskusteluja erilaisten mediataitojen tarpeesta.

Mediataitoviikon tämän vuoden teema Ihmisten internet tarjoaa hyvän mahdollisuuden mediataitojen edistämiseen. Internet ja muut mediat ovat tuoneet ihmisille monipuolisia mahdollisuuksia. Mediat tuovat ihmisiä yhteen sekä luovat tilaa kohtaamisille, vuorovaikutukselle, oman ajattelun esiin tuomiseen ja itseilmaisuun. Mediataidot auttavat hyödyntämään tarjolla olevia mahdollisuuksia.

Mediataidot kuuluvat kaikille!

Mediataitojen merkitys tiedostetaan Suomessa laajalti. Mediataitoviikossa on tänä vuonna mukana ennätysmäärä osallistujia: yhteensä yli 2600 toimijaa eri puolilta Suomea on ilmoittautunut mukaan. Runsaslukuisimmin mukaan ovat lähteneet varhaiskasvatuksen yksiköt, mutta yhtälailla koulut, kirjastot, nuorisotalot, kerhot ja monet muut tahot ympäri Suomen ovat mukana viettämässä Mediataitoviikkoa.

Mediataitoviikkoa varten on tuotettu runsaasti tietoa ja toimintaideoita. Esimerkiksi Pullopostia mediameressä kiinnittää huomiota empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen. Aikamatkaajat-materiaalin avulla yhteiskunnassa tapahtunutta muutosta, pohditaan tulevaisuutta ja siihen vaikuttamista. Kaikki Mediataitoviikolle tuotetut materiaalit löydät Mediataitokoulusta.

Mediataitoviikko rakentuu yhteistyöllä

Mediataitoviikko suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä. Tänä vuonna Mediataitoviikon yhteistyökumppaneita on yli 50. Mukana olevien toimijoiden määrä kuvastaa hyvin mediataitojen ja niiden edistämisen moninaisuutta. Mediataitojen edistämiseen ei ole yhtä ja ainutta oikeaa tapaa vaan mediakasvatus tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia toiminnalle.  

Seuraa Mediataitoviikon kuulumisia somessa: #mediataitoviikko ja #ihmisteninternet.

Lauri Palsa
Projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

P.S. Mediataitoviikkoa vietetään Suomessa osana kansainvälistä Safer Internet Day-kampanjaa (7.2.2017). Voit tutustua, miten muualla maailmassa päivää vietetään osoitteessa saferinternetday.org tai seuraamalla sosiaalisessa mediassa tunnistetta: #SID2017

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.