Tällä sivulla on tietoa Mediataitoviikon 2017 yhteistyökumppanien materiaaleista, kampanjoista ja tapahtumista. Materiaalit on jaoteltu kohderyhmän mukaan: kaikenikäisille, pienille lapsille, yli 7-vuotiaille ja yli 13-vuotiaille.

Kumppanit tuottivat Mediataitoviikolle myös kaksi yhteistä kampanjaa, jotka julkaistiin tammikuussa. Kampanjan materiaalit on suunniteltu siten, että ne soveltuvat eri-ikäisten mediakasvatukseen, aina varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle: Aikamatkaajat ja Pullopostia mediameressä.

Tapahtumat

Mediataitoviikon teemachat Nuortenelämä.fi:ssä to 9.2. klo 17–19
Koordinaatti järjestää Mediataitoviikolla Nuortenelämä.fi:ssä chatin, jonka teemana on yksityisyydensuoja netissä. Millaisia kuvia kannattaa postailla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa itsestään ja millaisia missään nimessä ei? Mitä kaikkea todella haluan jakaa itsestäni ja elämästäni koko maailmalle? Millainen jälki minusta jää nettiin? Tervetuloa juttelemaan aiheesta torstaina 9.2. klo 17–19 Nuortenelämä.fi:hin. Chat on avoin kaikille nuorille ja nuorten parissa toimiville. Keskustelussa on mukana nuorten ja median parissa työskenteleviä aikuisia.

Webinaari: Keskustelua reilumman netin puolesta tiistaina 7.2.
Taloudellinen tiedotustoimisto TAT järjestää yhdessä Helsingin poliisilaitoksen kanssa webinaarin tiistaina 7.2. klo 9.15–9.45. Puolen tunnin mittaisessa lähetyksessä Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli ja nettipoliisi Jukka Hätönen opastaa koululaisia lailliseen ja hyvätapaiseen verkkokäyttäytymiseen. 5.–9. luokkalaisille suunnatussa webinaarissa Hätöstä haastattelee TATin tubettaja Joonas Pesonen. Myös seuraajat voivat esittää kysymyksiä chatin kautta. Lue lisää linkistä.

EHYT ry:n kampanjoissa sometetaan
Voit seurata maailmankuulua videoartistia @joloponia Instagramissa. Hän on luvannut haastaa seuraajiaan keskustelemaan netin ihmeellisyyksistä. Tiesitkö, että kaikki Joloponin postauksista tykänneet ovat huomanneet suuren parannuksen hyvinvoinnissaan? Eräskin henkilö raportoi saaneensa yhteyden avaruuskissaan alettuaan seurata ponia Instassa. Muista myös seurata Snapchatin puolella Hubusnap-tiliä, jossa viikon aikana pureudutaan maukkaisiin aiheisiin.

Aamukahvit 9.2.2017 Helsingissä: Lapsella on oikeus turvalliseen elämään – myös verkossa
Pelastakaa Lapset ry järjestää ma 9.2.2017 osana Mediataitoviikkoa keskustelutilaisuuden, jossa puhutaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja digitaalisesta mediasta. Paikkana on Tiukula osoitteessa Koskelantie 38, Helsinki. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua verkkolomakkeella, josta löytyy myös aikataulu ja lisätiedot.

Työpajoja Helsingissä Valokuvataiteen museossa
Kevään aikana Valokuvataiteen museon kouluille suunnatuissa työpajoissa tutustutaan Poliittisen valokuvan festivaalin Ruoka – Post-Food -näyttelyyn ja pohditaan näyttelyn teosten avulla omia asenteita, arvoja ja mielipiteitä sekä kehitetään monilukutaitoa ja kriittistä ajattelua rennossa ilmapiirissä.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa tapahtuu
Helsingin kaupunginkirjasto on yksi Mediataitoviikon kumppaneista. Pääkaupunkiseudulla järjestetään ensi viikolla runsaasti tapahtumia, joita voi hakea Helmetin sivuilta.

Kaikenikäisille

Sarjiskone
Aikakausmedian Sarjiskone on ilmainen verkkosovellus, jolla tehdään, tallennetaan ja jaetaan sarjakuvia. Oppimateriaali antaa vinkkejä mm. siitä, miten sarjakuvaa voi hyödyntää eri oppiaineissa, erilaisten asioiden opiskeluun.

Viikkohaaste: Millaisia tunteita media-arkesi sinussa herättää?
Keskustelun tueksi ja inspiraatioksi Mediakasvatusseura haastaa kaikki osallistumaan oman mediankäytön tarkasteluun kannustavan viikkohaasteen. Millaisia tunteita media-arkesi herättää juuri tällä viikolla? Haasteen tavoitteena on herätellä tunnistamaan niitä tunnetiloja joita erilaisten mediasisältöjen äärellä koemme.

Veckoutmaning: Hurudana känslor väcker din medievardag?
Som stöd och inspiration för den egna medievardagen utmanar vi alla att följa med den egna medieanvändningen under en veckas tid. Genom att betrakta den egna medieanvändningen stärks förståelsen för den egna medierelationen; vilka innehåll aktiverar och intresserar, vilka frustrerar? Målet är att bli bättre på att känna igen de känslotillstånd vi upplever vid olika slags medieinnehåll.

Tuota ja tulkitse – avaimia mediasisältöjen ja oman mediailmaisun analyysiin
Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -materiaali ohjaa kaikenikäisiä oppilaita mediasisältöjen kriittiseen arviointiin keskustelua herättävien kysymysten avulla. Kaksipuoleisen ”älypuhelimen” kysymykset toimivat mitä tahansa mediasisältöä tai -viestiä analysoitaessa, meemistä radiouutiseen.

Digitreenit
Digitaalisuus on kaikkialla: kouluissa, työpaikoilla ja kotona. Älylaitteet yleistyvät ja palvelut siirtyvät sähköisiksi, joten 2000-luvulla ei enää pärjää ilman digitaitoja. Yle Oppimisen Digitreeneissä voit testata digitaalista osaamistasi sekä opettaa muille taitoja.

Millainen pelikasvattaja olet?
Ota haaste vastaan ja testaa millainen pelikasvattaja olet! EHYT ry julkaisema testi löytyy tältä sivulta. Pelit näkyvät yhä useamman kasvattajan arjessa, halusi sitä tai ei. Peleihin voi suhtautua monin tavoin ja on monta tapaa olla pelikasvattaja. 

Pienten lasten mediakasvatukseen

Uudistettu Lapset & media – kasvattajan opas
Tulossa oleva uudistettu versio suositusta Lapset & media -oppaasta tarjoaa mediakasvatuksen perustietoa kaikille kasvattajille. Opas käsittelee alle 12-vuotiaiden lasten median käytön ilmiöitä. Oppaassa olevien keskusteluvinkkien avulla perheen mediakasvatuskeskustelut sujuvat entistä helpommin. Tilaa oppaita ilmaiseksi tämän linkin kautta.

Unelmien peli -suunnittelukilpailu
Pikku Kakkonen julistaa tammikuussa suunnittelukilpailun: Piirrä tai askartele peli, joka olisi sinun mielestäsi maailman paras. Kerro meille, mitä pelissä tapahtuu. Miten sitä pelataan? Kenen kanssa haluaisit sitä pelata? Parhaimpien ideoiden pohjalta toteutetaan uusi peli Pikku Kakkosen sovellukseen. Lisätietoa saa tältä sivulta.

Miltä tuntuu? Avaimia mediataiteen hyödyntämiseksi tunnekasvatustyössä
AV-arkin Mediataide kasvattaa! -sarjassa on julkaistu Miltä tuntuu? -niminen materiaali, joka on tarkoitettu erityisesti varhaiskasvattajien ja alkuopetuksen opettajien käyttöön. Opas sisältää kuusi mediateosta, teoksiin liittyvät tehtäväkokonaisuudet sekä asiantuntija-artikkeleita, jotka antavat perustietoja taiteen avulla tapahtuvaan tunnekasvatustyöhön.

Vitsiniekat nauhalla
Oletko koskaan kuullut omaa ääntäsi nauhalta? Kuulostaako se hassulta? Tässä Suomen 4H:n laatimassa tehtävässä saat harjoitella lausumista ja omalla medialaitteellasi äänittämistä. Pääset samalla kuuntelemaan omaa ääntäsi. Jos omassa kännykässäsi ei ole nauhoitustoimintoa valmiina, voit ladata sovelluksen ilmaiseksi.

Tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Media varhaiskasvatuksessa -opas tukee kasvattajia suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan mediakasvatusta päiväkodeissa. Julkaisu avaa varhaiskasvatussuunnitelmien perusteita sekä tarjoaa mediakasvatusvinkkejä lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun.

Yli 7-vuotiaiden mediakasvatukseen

Piirustuskilpailu 7–12-vuotiaille: Media ja liikenne
A-Katsastus järjestää piirustuskilpailun, jossa voi ideoida uusia tapoja, miten lapset ja aikuiset voisivat käyttää kännykkää ja mediaa turvallisesti liikenteessä tulevaisuudessa. Kilpailuun voi osallistua palauttamalla piirustuksen A-Katsastuksen palvelupisteeseen missä päin Suomea tahansa. Osallistujille jaetaan lasten heijastinliivejä ja heijastimia Mediataitoviikon aikana (niin kauan kuin tavaraa riittää).

Kopiraittilan koulu
Kopioston uusi, innostava pelillinen tekijänoikeuksien oppimateriaali verkossa on Kopiraittilan koulu. Sieltä löytyy oma materiaali eri luokka-asteryhmille sekä opettajille. Katso myös video. Maksuton materiaali on saatavilla verkossa sekä suomeksi että ruotsiksi.

Esitä onnentoivotuksesi 100-vuotiaalle Suomelle
Kopioston Luova100-kampanja tarjoaa mahdollisuuden onnitella 100-vuotiasta Suomea: runoile, räppää, näyttele, valokuvaa... Samalla selvitetään, mitä täytyy ottaa huomioon, kun luodaan omaa sisältöä.

Millaisen tiedon äärellä hälytyskellot soivat
Yle Uutisluokka on julkaissut artikkelin Näin meitä huijataan valheellisen tiedon ja valemedioiden tunnistamisesta.

Mitä tekijänoikeus tarkoittaa?
Tekijanoikeus.fi:n videosarja saa jatkoa tekijänoikeuslain sisältöön tarkemmin pureutuvalla piirrosvideolla.

iRights: Oikeutesi netissä
Lapsella on oikeuksia, myös netissä. Pelastakaa Lapset ry:n Oikeutesi netissä -video tuo esiin viisi erityistä digitaaliseen mediaan liittyvää oikeutta, jotka mielestämme jokaisella alle 18-vuotiaalla pitäisi olla. Oikeuksien tavoite on tehdä digitaalisesta maailmasta avoin ja oikeudenmukainen paikka alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Vanhempien huoneentaulut digitaalisesta pelaamisesta ja sosiaalisesta mediasta
EHYT: ry:n huoneentauluissa kasvattajille annetaan ohjeita lasten- ja nuorten digitaalisen pelaamisen käsittelyyn ja pelihaittojen ehkäisyyn sekä tietoja ja vinkkejä keskustelun tueksi alakouluikäisten sosiaalisen median käytöstä. Lataa huoneentaulut pdf-tiedostona tai tilaa painettuna näistä linkeistä: pelaaminen, om spelande (ruotsiksi), sosiaalinen media, sociala medier (ruotsiksi)

Apua, kännykkä ei toimi! Opas nuorten viestintävalmiuksien vahvistamiseen hätä ja kriisitilanteissa
Pelastakaa Lapset ry:n tuottaman Apua, kännykkä ei toimi! -oppaan tarkoituksena on tarjota tarvittavat työvälineet, jotta jokaisella nuorella on riittävät viestintävalmiudet ja osaaminen mikäli hän joutuu keskelle poikkeustilannetta. Tällaisessa tilanteessa kännykkä ei välttämättä toimi, verkko voi kaatua, kännykästä loppua akku tai kännykkää voi joutua käyttämään avun hakemiseen. Materiaali antaa vinkkejä siihen, miten tällaisissa tilanteissa toimitaan kotimaassa ja ulkomailla. Materiaali on laadittu yhteistyössä SPR:n kanssa Äkkilähtö 2016 -harjoituksia varten.

Metkamera-multimediakortti
Mediakasvatuskeskus Metkan tuottama multimediakortti on mediakasvatuksen väline, jolla kaikenikäiset lapset ja aikuiset voivat tutustua kuvakokoihin mekaanisesti ja lisättyyn todellisuuteen digitaalisesti. Kortteja voi tilata osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Voit myös tilata korttiin liittyen koulutustapahtuman omaan organisaatioosi.

Vinkkejä uutisten hyödyntämiseen opetuksessa
Helsingin Sanomien Lasten uutiset tarjoaa uutissisältöjä lapsille, jotka haluavat tietää. Opettajille suunnatussa vinkkipaketissa on ideoita Lasten uutisten hyödyntämiseen opetuksessa.

Meidän juttu -verkkolehti
Sanomalehtien Liitto tuottaa Suomi 100 -juhlavuodeksi lapsia ja nuoria osallistavan verkkolehden Meidän jutun. Lehden toimitukseen toimittajiksi kutsutaan koko Suomen lapset ja nuoret. Ala- ja yläkoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset tekevät juttuja itselleen tärkeistä aiheista ja näkökulmista koulun oppitunneilla.

Kuvaa elokuvallinen kaupunkisinfonia
Kaupunkisinfonia on elokuvan laji, jonka tarkoituksena on tallentaa kaupunkien elämää ja tunnelmaa. Se voi olla myös koulu-, kylä- tai lähiympäristösinfonia. Koulujen elokuvaviikon kehittämä Kaupunkisinfonia-työpaja voidaan järjestää missä vain ympäristössä, jota halutaan kuvata ja tutkia eri teemojen avulla. Opettajan opas tulee ladattavaksi tammikuussa; tehtävänannon ja työvaiheet löydät verkosta.

Aamulehden Koulumaailma
Mediataitoviikko näkyy myös Aamulehden Koulumaailman sivuilla. Tutustu esimerkiksi oppituntivinkkeihin, joita voit hyödyntää vaikka jo Sanomalehtiviikolla 30.1.–3.2.

Vinkkejä vlogaamiseen Yle Galaxissa
Mitä kaikkea tarvitsee tietää, jos haluaa vlogaajaksi? Mistä puhua, millainen on hyvä valo, kuuluuko ääni, saako tätä musiikkia käyttää? Näitä ja paljon muuta pohditaan vlogaaja EmiLiljan ja Yle Galaxin vlogauksesta kertovassa sarjassa. EmiLiljan Vlogausalkeet löydät Yle Galaxin YouTube-kanavalta 4.2. alkaen, uusi osa julkaistaan joka päivä Mediataitoviikon ajan.

Uusi video Tekijänoikeus.fi-sivustolla
Viime vuonna julkaistu ensimmäinen video kertoi tekijänoikeuden merkityksestä luoville aloille. Tuore jatko-osa pureutuu hieman yksityiskohtaisemmin tekijänoikeuden sisältöön.

Kuluttaja- ja tietosuoja-asiat ja digitalisaatio
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) ja tietosuojavaltuutetun toimisto (TSV) ovat laatineet opettajille uuden tausta-aineiston ja oppimistehtäviä kuluttajien digitaalisista taidoista, ostopolusta ja kuluttajan henkilötietojen käsittelystä. Tutustu opettajan materiaaliin tällä sivulla.

Yli 13-vuotiaden mediakasvatukseen

Yhteisesti sovitut säännöt seksiviesteihin?
Väestöliiton Seksiviestit-infograafin tarkoituksena on herätellä nuoria miettimään seurustelusuhteessa lähetettyjen seksiviesteihin liittyviä näkökulmia. Julistetta voidaan käyttää puheeksi ottamisen välineenä oppitunnilla tai valistuksellisena materiaalina esimerkiksi nuorisotalon tai terveydenhoitajan odotushuoneen seinällä. Julisteen infografiikka on koottu Väestöliiton nuorten nettisivujen Kuukauden kysymyksistä.

Kurkista menneisyyteen: Finna Street
Finna Street on hakupalvelu, jolla näet nappia painamalla historiallisia kuvia sieltä missä olet. Haku toimii mobiililaitteesi antaman sijaintitiedon perusteella. Parhaiten se toimii ulkotiloissa. Finna Street vie sinut Finna.fi-palveluun, josta löydät kuvien lisäksi muitakin arkistojen, kirjastojen ja museoiden aarteita.

Populismibingo
Populistipuolueet kasvattavat suosiotaan – siis mitkä? Kuka poliitikoista on populisti? Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Populismibingo on työkalu poliittisen puheen kriittiseen tarkasteluun. Mediataitokoulusta löydät apua Populismibingon hyödyntämiseen opetuksessa.

Huoneentaulu: Sosiaalinen media ja nuoret
EHYT: ry:n huoneentaulussa kasvattajille annetaan tietoja ja vinkkejä keskustelun tueksi nuorten sosiaalisen median käytöstä. Lataa huoneentaulu pdf-tiedostona tai tilaa painettuna täältä, tai ruotsiksi täältä.

#uskallakertoa-video ja ohjaajan opas
Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton #uskallakertoa-video kannustaa nuoria kertomaan netissä kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä. Materiaaleina on video sekä videon käsittelyyn ohjaajan opas nuorten kanssa työskenteleville.

Median seksisisällöt ja mediakasvatus -opas
Median seksisisällöt ja mediakasvatus -opas on luotu lasten ja nuorten parissa työskentelevien kasvattajien tueksi median seksiä ja seksuaalisuutta käsittelevien sisältöjen käsittelemiseen. Mediakasvatusseuran oppaassa luodaan silmäys mm. keskeisimpiin tutkimustuloksiin alaikäisten pornografian käytöstä ja nuorten seksuaalisesta toiminnasta internetissä. Lisäksi nostetaan esiin kotimaisia hyviä käytäntöjä ja käytännöllisiä ohjeita siihen, miten kasvattajat voivat ottaa median seksuaaliset sisällöt kasvatuksen resurssiksi kouluikäisten kanssa.

Kamaa somessa -verkkokoulutus nuorille
YAD Youth Against Drugs ry:n Kamaa somessa on 13–17-vuotiaille suunnattu koulutuspaketti, joka sisältää erilaisia huumeisiin ja sosiaaliseen mediaan liittyviä nuorten näköisiä tehtäviä. Tehtävien tavoitteena on lisätä kriittistä medialukutaitoa sosiaalisen median päihde- ja huumesisältöjen suhteen sekä antaa valmiuksia vertaisvaikuttamiseen. Asiasta kiinnostuneen yksittäisen nuoren voi ohjata rekisteröitymään koulutussivulle, jolloin häntä ohjaa verkkovälitteisesti YAD:n työntekijä. Koulutus julkaistaan maanantaina 6.2. osoitteessa www.kamaasomessa.fi.

Mediataidetta yläkouluun ja toiselle asteelle
Mediataitoviikolla 2017 AV-arkki esittää sarjan kotimaisia mediateoksia teemalla "Ihmisten internet". Teossarja on suunnattu yläkoulun ja toisen asteen oppilaille. Mediataitoviikon ajan vapaasti esitettävissä olevat teokset löytyvät osoitteesta mediataidekasvattaa.fi/mediataitoviikko2017.

Tiedätkö, mitä pelaat? Testaa, tunnetko rahapelit
Suomalaiset pelaavat poikkeuksellisen paljon rahapelejä, mutta monet eivät tiedä, mitä tarkoittaa sattuma ja todennäköisyys tai mikä on palautusprosentti. Osoitteessa pelitesti.fi voit kokeilla, tunnetko rahapelit ja lukea aiheesta lisää. Voit osallistua somessa keskusteluun testistä ja rahapeleistä hashtagilla #pelitesti.