Artistic Technology Integration: Stories From Primary and Elementary Classrooms

The purpose of this article is to inform teachers about the ways technology can be integrated to add value to literacy instruction. Artistic technology-integrated literacy and disciplinary instruction in preK through grade 4 classrooms is described through the stories of five teachers who were identified as both strong teachers of literacy and strong technology integrators. Artistic integrators select digital tools based upon their instructional purpose and leverage the capabilities of the tools to support and extend the literacy development of students. They use technology to provide opportunities for students to write for authentic purposes and audiences, and to create communities of learners both within and beyond the classroom walls. The authors forward a theoretical framework for thinking about the characteristics of pedagogically sound, technology integration, which they have named TPACK+ and provide guiding principles for classroom practice.