Parental involvement in literacy development: Using media texts

This paper reports on a small-scale project which aimed to build upon the existing home literacy practices of a group of three- and four-year-old children living in the UK. The purpose of the project was to develop literacy materials and resources which could be borrowed from nursery and used within the home to promote children’s literacy development. Children’s informal literacy practices at home were identified using literacy diaries, which 18 families completed over a four-week period. These documented children’s reading of both printed and televisual texts. In addition, interviews were conducted with 15 parents and carers. The paper reports on the findings from this stage of the project, which indicate that much of children’s reading was focused on popular cultural and media texts. Media boxes were developed as a literacy resource for use by parents and children in the home. The use of these media boxes by three families was documented and the initial findings, which suggest that the use of such resources draws on families’ cultural capital, discussed.