Technology-Mediated Writing Instruction in the Early Literacy Program: Perils, Procedures, and Possibilities

The purpose of this qualitative case study was to examine one kindergarten teacher's use of digital and multimodal technologies to mediate early writing instruction and explore the students' appropriation of that instruction to support their independent writing. Data sources included observations of writing instruction, as well as students' participation during independent writing time, student writing samples, and interviews with case study participants. Data were analyzed inductively using a semantic relationship analysis (Hatch, 2002). Results of the study revealed that the teacher used a range of technologies to demonstrate what it means to compose narrative texts and how young children could go about it. Students were attentive and motivated to participate in writing instruction and related activities, given their fascination with the technology and multimodal texts their teacher created. Students appropriated important concepts and strategies from their teacher's technology-mediated instruction, which they used to compose narrative texts during independent writing time.