Multimedia literacy practices in beginning classrooms and at home: the differences in practices and beliefs

Multimedia literacy practices in the homes of young children are changing rapidly, but the use of them in the early years of education is moving slowly. This research was aimed to find out what teachers of 5-year-olds, in their first 6 months of compulsory schooling, think about the children's literacy practices at home, including the perceived use of digital media at home. We also wanted to find out what the teachers did in their classrooms that was similar or different to the students' experiences of literacy practices across several media. Parents of 76 children, and their teachers, from 10 classrooms in mid-high and mid-low socio-economic areas completed surveys. The parents' survey asked about the literacy-related experiences their children are involved in. The teachers' survey asked for their beliefs about the literacy-related experiences the children in their classrooms engaged in, on average, including the use of digital media. The teachers were also asked about the literacy practices in their classroom and their use of media. This paper describes the teachers' beliefs and the similarities and differences in practices between home and school, including literacy practices using digital technology.