Joulukuussa 2017 ryhmä itähelsinkiläisen lukion oppilaita kutsuttiin osallistujiksi nuorisopaneeliin, jonka Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI järjesti yhteistyössä mediakasvatusharjoittelijana olleen äidinkielenopettaja Kaisa Pyykön kanssa.

KAVIn mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö MEKU määrittelee kuvaohjelmien ikärajojen luokittelukriteerit, kouluttaa kuvaohjelmien luokittelijat ja valvoo heidän toimintaansa. Tämän työnsä tueksi KAVI pyrkii ajoittain vuoropuheluun lasten ja nuorten kanssa.

Lukiolaisnuoret kävivät Pyykön kanssa katsomassa Aku Louhimiehen elokuvan Tuntematon sotilas (2017). Sen jälkeen Pyykkö sekä KAVIn erityisasiantuntijat Teppo Esko ja Hanna Happo keskustelivat nuorten kanssa elokuvakokemuksesta ja ikärajoista.

Lukiolaiset pitivät elokuvasta varsin paljon. Keskimäärin sille annettiin 4,5 tähteä. Nuoret hämmästelivät itsekin sitä, kuinka hyvin kolmen tunnin mittainen elokuva piti heitä otteessaan, ilman että teki mieli kaivaa kännykkää esiin. Suhde elokuvaan syntyi tarinallisesti melko puhtaalta pöydältä, sillä läheskään kaikki nuoret eivät olleet katsoneet elokuvasta aiempia versioita tai lukeneet Linnan kirjaa. Sen sijaan useat tutut näyttelijät lisäsivät elokuvan kiinnostavuutta ja edesauttoivat nuorten kokemuksen mukaan ”hyviin tyyppeihin” samaistumista. Elokuvan huumori ja Linnan klassiset sutkautukset upposivat yleisöön edelleen.

Nuoret eläytyivät suomalaissotilaiden kuolemiin voimakkaasti, mikä tuli Pyykön mukaan esiin kehollisina reaktioina ja huudahduksina. Se, että sankarillisia tekoja tehneet, tutuiksi tulleet päähenkilöt kuolivat yksi toisensa jälkeen, oli nuorille vaikeasti hyväksyttävä katsojakokemus. Esimerkiksi vasta avioituneen Kariluodon kuolema herätti voimakasta surua, pettymystä ja jopa epäuskoa. Erityisen koskettavina koettiin muutenkin juuri ne tilanteet, joihin linkittyi henkilöhahmojen siviilielämää. Ainakin Rokan perheen joulu, tuoreen sulhasen paluu rintamalle ja Hietasen lähtö Veran luota liikuttivat kyyneliin.

Elokuvan ikäraja, sallittu yli 16-vuotiaille, koettiin väkivallan ja ahdistavuuden perusteella oikeaksi. Väkivaltaa, osin yksityiskohtaistakin, oli melko runsaasti, mutta se ei ollut mässäilevää. Ahdistavimpana koettiin kohtaus, jossa ambulanssiin osuu ja puolustuskyvyttömät sotilaat, sokeutunut Hietanen mukaan lukien, jäävät tulen armoille. Myös maassa lojuvan aseen potkaiseminen haavoittuneen sotilaan ulottuville itsensä tappamista varten koettiin häiritsevänä.

Vihollisten tappaminen oli tehty katsojille helpommaksi, mutta yksi nuorista koki erityisen ahdistavana kohtauksen, jossa Rokka ampuu yksin ison joukon venäläissotilaita ”murhaten ne kaikki kylmäverisesti”. Kaikkia se ei ahdistanut, koska ”tapahtuma oli sodan kannalta strategisesti hyvä juttu”. Yksittäisten venäläisvankien tappamista kuitenkin kyseenalaistettiin. Nuoret pohtivatkin, olisiko venäläishahmoja voitu tuoda tuntevina yksilöinä enemmän esiin, jolloin elokuvasta olisi tullut kokemuksena ristiriitaisempi. Toisaalta myös suomalaissotilaiden kautta tavoitettiin sitä, kuinka eri tavalla ihmiset suhtautuvat sotaan ja tappamiseen.

Nuoret totesivat elokuvan nostattavan isänmaallisia tuntemuksia ja surumielisyyttä siitä, että elokuvan tapahtumat ovat osa Suomen historiaa. Lukiolaiset pohtivat myös sitä, kuinka itse toimisivat, jos sota tulisi, ja samaistuivat etenkin pelkääviin ja epävarmoihin hahmoihin. Sota näyttäytyi raakana valintana siitä, haluatko tappaa vai kuolla. Koettiin myös kiitollisuutta ja toiveikkuutta sen suhteen, että enää ei tarvitsisi sotia.

Hanna Happo
erityisasiantuntija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Kuvat:
Hietanen (Aku Hirviniemi) / Kuvaaja: Tommi Hynynen © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017
Rokan puoliso Lyyti (Paula Vesala) / Kuvaaja: Juuli Aschan © Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Klikkaa kuvaa avataksesi tilauslomakkeen

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.