Mediakasvatusviranomainen, siinäpä sanahirviö. Sellaisia me mediakasvattajat kuitenkin KAVIssa olemme, kun työskentelemme valtion virastossa. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Tähän blogikirjoitukseen olemme tehneet poimintoja viime vuoden aikana tekemästämme työstä.

Palvelemme ammattikasvattajia: opettajia, varhaiskasvattajia, kirjastolaisia, nuorisotyöntekijöitä ja monia muita. Meitä on täällä noin kolme ja puoli mediakasvattajaa, joten emme voi neuvoa joka kansalaista kädestä pitäen. Siksi on fiksuinta tukea ammattilaisia työssään.

Ylläpidämme Mediataitokoulua, jonka materiaalit ovat vapaasti käytettävissä. Viime vuoden laajat uudet oppimateriaalit liittyivät empatiaan ja Suomen muutokseen. Vuosi olikin menestystarina, sivuston käyttäjämäärät tuplaantuivat ja yli 176 000 ammattilaista käytti Mediataitokoulua. Meiltä voi tilata materiaaleja myös painettuna, ja Lapset ja media -opas oli ehdoton hittituote. Opasta tilattiin noin 40 000 kappaletta koteihin jaettavaksi.

Lisäämme tietoisuutta mediakasvatuksesta. Viestimme ahkerasti somekanavissa, perinteisessä mediassa ja ihan kasvokkain. Erityisesti nuoria tavoitamme YouTuben kautta, ja vuonna 2017 videoitamme katsottiin yli 500 000 kertaa. Meitä haastatellaan eri medioihin ja pyydetään usein puhujaksi koulutuksiin ja seminaareihin. Viime vuonna noin 2000 ihmistä, pääasiassa eri alojen ammattilaisia, osallistui pitämiimme koulutuksiin ja luentoihin. Olimme paikalla myös Educassa, Varhaiskasvatusmessuilla ja Kirjastopäivillä.

Edistämme yhteistyötä mediakasvatuksessa. Koordinoimamme teemaviikot, Mediataitoviikko helmikuussa ja Peliviikko marraskuussa, voisivat kuulua muidenkin otsikoiden alle. Näin hienoja ja suuria niistä tekee kuitenkin vain yhteistyö. Mediataitoviikkoa on järjestämässä kanssamme yli 50 organisaatiota ja Peliviikossa paikallisia tapahtumajärjestäjiä oli yli 300.

Mediakasvattajien oma verkostoitumis- ja tapaamispaikka on tietysti vuosittainen Mediakasvatusfoorumi, johon osallistui satakunta alan ammattilaista. Vuoden 2017 uutuus oli Oulun rinnakkaisfoorumi, jonka järjestämisessä tuimme Koordinaattia. Teemme myös kansainvälistä yhteistyötä esimerkiksi UNESCOssa ja vastaanotimme paljon ulkomaisia vieraita.

Teemme selvityksiä ja edistämme alan tutkimusta. Viime vuonna suurin yksittäinen tutkimustyö oli Opettajaopiskelijat ja mediakasvatus 2017 -selvitys, jonka toteutukseen saimme apua SOOL ry:ltä ja viiden eri yliopiston opettajankoulutuslaitoksilta. Marraskuussa olimme yhteistyökumppanina Lapin yliopiston MEC-konferenssissa. Yhteistyötä tehtiin pitkin vuotta myös eurooppalaisessa DigiLitEy-hankkeessa, jossa tuotettiin mm. suositukset varhaiskasvatuksen ammattilaisten digitaitojen kehittämiseksi.

Koordinoimme Suomen Safer Internet Centreä. EU:n osittain rahoittama, lapsille paremman mediaympäristön edistämiseen tähtäävä Safer Internet Centre on lähes jokaisessa Euroopan maassa. Suomessa sen muodostavat kanssamme Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset. KAVIn tontilla on tietoisuuden lisääminen (lue: mediakasvatus) ja hankkeen koordinaatio. Hanke on mukana tavalla tai toisella lähes kaikessa työssämme, ja koordinaattorin pesti takaa rutkasti raportointivelvoitteita.

Teemme yleisiä viranomaishommia. ”Yleiset viranomaishommat” näkyvät vähän ulospäin, mutta työllistävät meitä paljon. Keväällä arvioimme taas opetus- ja kulttuuriministeriölle alamme kehittämishankehakemukset. Audiovisuaalisia mediapalveluita koskevan EU-direktiivin uudistusprosessi vaati paljon huomiota jo neljättä vuotta. Opetussuunnitelmauudistukset alkavat olla loppusuoralla, mutta taiteen perusopetuksesta riitti yhä lausuttavaa. Toimitamme lausuntoja ja tietoja mediakasvatuksesta pyydettäessä eri tahoille.

Tämän kaiken lisäksi haluamme ihan vain olla avuksi. Meiltä saa aina kysyä mediakasvatusasioista, ja yleensä osaamme vähintään ohjata kysyjän eteenpäin oikeaan suuntaan. Olemme myös avoimia yhteistyöehdotuksille mediakasvatuksen kehittämisessä.

Suurkiitos koko mediakasvatustiimin puolesta viime vuodesta, sekä yhteistyökumppaneille ja kaikille teille, jotka viette työtämme käytäntöön lasten, nuorten ja aikuisten parissa!

Saara Salomaa
erityisasiantuntija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Kuvat: Edvard Enqvist

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Klikkaa kuvaa avataksesi tilauslomakkeen

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.