Syksyn ensimmäinen IhmeFilmi-näytös on alkamassa. Minua jännittää, tuleeko koulun suureen auditorioon ketään. Aloituselokuvaksi on valittu japanilainen anime-elokuva Tuulen laakson Nausicaä, koska se sisältää jännitystä, upeaa animaatiota ja vakavia aiheita kauniisti kerrottuna. Toivottavasti teinit innostuvat futuristisesta ympäristötuhosta!

Opettajan ahdistus on onneksi aiheeton: Auditorioon tulee useita kymmeniä klassikoista ja laatuelokuvista kiinnostuneita.  Elokuvan jälkeen osa opiskelijoista jää juttelemaan:
”Tämä oli ainoa Miyazaki, jota en ole nähnyt.”
”Tosi outoa musiikkia tässä.”
”Ahdistaa, kun se oli niin ajankohtainen, ja maailma tuhoutuu.”
”Ihan sikahyvä.”
”Nukahdin.”

Elokuva toimii juuri niin kuin pitääkin: herättää tunteita, ajatuksia ja keskustelua. Siitä saa tykätä tai olla tykkäämättä. IhmeFilmin idea on törmäyttää nuoret ja klassikot. Tästä törmäyksestä seuraa aina kiinnostavia asioita.

Tikkurilan lukio on ollut mukana IhmeFilmissä alusta asti, joten koulussamme suorastaan odotetaan jokasyksyistä sarjaa. Osa nuorista haluaa suorittaa soveltavan IhmeFilmi-kurssin, johon kuuluu lisäksi kirjallisia töitä, osa taas tulee katsomaan leffoja huvin vuoksi.

Myöhemmin syksyllä monessa näytöksessä on muun muassa suomi toisena kielenä -opiskelijoita ja äidinkielenkurssilaisia. Aikaisempina vuosina myös vieraiden kielten opiskelijoita on ollut katsomossa paljon, kun sarjoissa on nähty esimerkiksi ruotsin- ja ranskankieliä elokuvia. Kielikylpyjä hauskimmillaan!

Olen vuosien varrella miettinyt, mitä Tikkurilan lukio saa IhmeFilmi-elokuvista. Tietysti sarjat edistävät elokuvasivistystä ja elokuvien tuntemusta, mutta ne tarjoavat myös mahdollisuuden yhteisölliseen taidekokemukseen. Näytöksissä opitaan myös kulttuuritilaisuuksissa käyttäytymistä sekä taiteesta puhumista ja kirjoittamista. Minusta elokuva on myös tärkeä osa hyvää elämää: se vie katsojan toiseen maailmaan ja toisenlaisten ihmisten nahkoihin – todellista suvaitsevaisuuskasvatusta siis.

Seuraavissa näytöksissä esitämme Chaplinin iki-ihanan Nykyajan, Mikko Niskasen nuorisokuvauksen Käpy selän alla, kiinnostavan vallanelokuvan Taistelu Algeriasta ja sympaattisen Suomi-kuvauksen Jäniksen vuosi. Kaikissa elokuvissa kuvataan maailman muutosta ja ihmisen paikkaa kaaoksen keskellä. Elokuvan avulla tämän prosessin hahmottaminen saa uusia ulottuvuuksia.

IhmeFilmi tarjoaa kouluille mahdollisuuden laadukkaaseen elokuvakasvatukseen. Kuratoitujen elokuvasarjojen ja pedagogien suunnittelemien oppimateriaalien avulla elokuva löytää helposti paikkansa koulussa.

Antti Pentikäinen
Tikkurilan lukion elokuvaopettaja ja IhmeFilmi ry:n hallituksen puheenjohtaja

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.