Koulujen elokuvaviikkoKoulujen elokuvaviikon verkkosivuston kävijät piirtyvät pisteinä Suomen kartalle, joka alkaa jo muistuttaa zombie-elokuvista tuttua ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan virustaudin levinneisyyskarttaa. Tässä tapauksessa tauti on kuitenkin toivottu, sillä kyseessä on elokuvakasvatuksen tartunta, joka kutittaa kouluissa oikealla tavalla. Se tuo tuulahduksen menneisyydestä elokuvaklassikoiden katsomisen ja analysoimisen muodossa, mutta antaa myös eväitä tämän päivän mediamaailman kesyttämiseksi.

Elokuvaviikkoa vietettiin tänä vuonna kolmatta kertaa lokakuun alussa. Teemaviikko tuo opetus- ja kulttuuriministeriön tuella elokuvan osaksi kouluopetusta taiteena, kulttuurina ja kielenä vuosittain perusasteen 3.–9. luokille. Kouluissa päästään muun muassa katsomaan maksutta kotimaisia elokuvaklassikoita, tekemään omia mestariteoksia ja tutkimaan perinteisiä oppiaineita videokameran avulla. Elokuvia onkin tänä vuonna katsottu ennätysmäärä ympäri Suomen, sekä otettu rohkeita loikkia elokuvataiteen historiaan ja oman elokuvailmaisun harjoitteluun.

Elokuvakasvatuksen levittämiseen teemaviikko sopii oivallisesti. Yhden viikon ajan joka syksy Suomen koululaiset tutustuvat elokuvaan ilmiönä. Painotukset vaihtelevat kaupungista ja koulusta toiseen, mutta samanaikainen osallistuminen Suomen muiden koulujen kanssa tuo myös jännitystä ja yhteisöllisyyden tunteita: ”Meidänkin koulumme osallistuu, osallistutteko tekin?!” Teemaviikko tarjoaa materiaalit elokuvan integroimiseen kouluopetukseen, elokuvien katsomiseen sekä elokuvien tekemiseen ja julkaisemiseen. Elokuvaviikon avulla jopa kaikkein syrjäisimmissä kolkissa sijaitseville kouluille avautuu samanlaiset mahdollisuudet toteuttaa laadukasta elokuvakasvatusta. Tämä tuo alueellista ja kulttuurista tasa-arvoa.

Koulujen elokuvaviikko”Epidemiakartallamme” on kuitenkin vielä aukkoja. Koulujen elokuvaviikko -hanke jalkautuukin ensi keväänä tartuttamaan innostuksen elokuvakasvatukseen sellaisille paikkakunnille, joilla viikko on vielä vieras. Kiertue pitää sisällään työpajoja ja opettajien infotilaisuuksia kouluissa. Opettajien ja oppilaiden tavoittaminen ja innostaminen osallistumaan näyttäisikin olevan hankkeen tärkein tehtävä. Kun viesti saadaan perille ja ”tauti tarttumaan”, elokuvaviikko löytää paikkansa koulujen arjesta. Uutena sisältönä elokuvaviikon sivustolle tuotetaan ensi vuotta varten tehtäviä perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmille maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, jotta ihan kaikilla olisi mahdollisuus osallistua. Elokuvan teemaviikkoa voivat hyödyntää myös elokuva- ja mediakasvatusalan ammattilaiset omassa työssään.

Ensi vuonna Koulujen elokuvaviikkoa vietetään 1.­–5.10.2018 osoitteessa elokuvaviikko.fi. Sivusto on toki käytettävissä ympäri vuoden. Hanketta koordinoi Oulun kaupungin Kulttuuritalo Valveen elokuvakoulu ja pääyhteistyökumppaneita ovat Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Koulukino ry ja Lastenkulttuurikeskusten liitto. Loppukevennyksenä vinkkaan mahdollisuudesta aloittaa elokuvakasvatus jo nyt, ihan perusteista: Askartele itsellesi oma optinen lelu! Tässä ohjeet kaikille digitaalisuuteen kyllästyneille.

Minea Taivalaho
koordinaattori
Koulujen elokuvaviikko
Valveen elokuvakoulu

elokuvaviikko.fi
facebook.com/elokuvaviikko
#elokuvaviikko

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.