Lomakauden lähestyessä some alkaa täyttyä matkakuumetta nostattavista kuvista. Joku on ehkä kaukomatkalla, toinen kaupunkilomalla ja kolmas rentoutuu kesämökillä.

Tai niin me luulemme, sillä siltä kuvissa näyttää. Mutta mitä kuva todellisuudessa kertoo?

Ylellä on parhaillaan käynnissä Valereissu-ohjelma, jossa nuorten joukkueet pyrkivät luomaan mahdollisimman hyvän matkailluusion lähtemättä asunnostaan. Muutama vuosi sitten amsterdamilainen opiskelija saavutti kansainvälistä julkisuutta omalla vastaavalla kokeellaan. Tarkoituksena on herätellä ihmisten kriittistä medialukutaitoa ja muistuttaa siitä, että kaikki mitä netissä nähdään, ei ole totta. Ideassa on kuitenkin aineksia myös paljon laajempiinkin oppimiskokonaisuuksiin.

Pienryhmissä toteutetut feikkireissut voisivat sisältää lähes minkä tahansa oppiaineen teemoja. Uskottava reissu vaatii luultavasti ainakin maantiedon ja biologian tuntemusta, ja turisti tarvitsee todennäköisesti englantia tai muuta vierasta kieltä. Reissukuvien ja -videoiden suunnittelu ja toteutus menee luonnollisesti kuvataiteen puolelle.

Laaja-alaisista osaamisalueista erityisesti ajattelu ja oppimaan oppiminen sekä kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu, tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen sekä monilukutaito vahvistuvat toiminnan ja sen yhteisen käsittelyn myötä. Millaisia mielikuvia meillä on eri maista, ja vastaavatko ne todellisuutta? Millaiset kulttuuriset tai ympäristöön liittyvät vihjeet saisivat ajattelemaan toisen olevan esimerkiksi Ranskassa, Thaimaassa tai Suomen Lapissa? Miten tällaisia illuusioita voitaisiin luoda ja toteuttaa? Mitä vanhemmista oppilaista on kyse, sitä kunnianhimoisempia feikkireissuja voidaan tehdä.

Kriittinen suhtautuminen somekuviin on vain yksi tällaisen hauskan projektin myötä vahvistuva mediataito. Lisäksi opitaan tarkastelemaan mediaa representaationa ja pohtimaan sitä, miten erilaiset ihmiset tekevät mediasta erilaisia tulkintoja. Lisäksi päästään harjoittelemaan itse tekemistä ja ilmaisua sekä keskustelemaan tekijän vastuusta ja eettisyydestä mediamaailmassa.

Hyvää feikkimatkaa!

Saara Salomaa
Erityisasiantuntija

Alkuperäiskuva cc @ Reginald Pentinio, kuvaa muokattu rajaamalla ja lisäämällä piirroskuva

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.